Eleccions al claustre de la UPF

Democràcia és decidir amb coneixement de forma participativa

El poder del i pel poble. Objectiu de tot demòcrata. El control dels òrgans de decisió i d’execució de les polítiques dutes a terme per l’administració han de ser valorades i corregides pel poble. El poble és molt més enllà del ciutadà entès com aquella persona sota la llei d’una constitució, sinó que és tota aquella que participa en la societat de qualsevol manera. D’aquesta manera entenem que la comunitat universitària participi com participi, és a dir, professors, estudiants i treballadors, són part d’aquesta comunitat. A la democràcia, un arquitecte no té més vots que un contable o un mecànic, però sobtadament el rector l’escull gent desigual, un poble retallat, una comunitat universitària distorsionada.

No s’ha fet esment de la ponderació del vot, dels 50% del control per part dels professors sent una minoria percentual. Tecnocràcia? Despotisme? Interessos? Egoisme? Control?

Segur que tots prevaldrem l’opinió d’una persona amb un coneixement demostrat i extens sobre qualsevol matèria, per tant, aquesta opinió segur que serà valorada per tots, però el rumb general de la universitat ha de ser triat per tots, per igual de condicions, o dit d’una altre manera: que qualsevol votació, com la del claustre, sigui realment universal, i no un joc de paraules que recorda a quan les dones semblava que no tenien la capacitat per poder votar.

Conèixer és important. Per això és necessari que la comunitat universitària conegui quin sistema d’elecció real s’està escollint, és important que es faci difusió d’aquesta i fins i tot que s’instigui a fer una lectura crítica. Conèixer quines empreses pressionen al rector o al claustre o a la universitat o al departament d’educació amenaçant de no invertir. Per poder saber qui fa xantatge, per conèixer qui vol controlar la universitat per conèixer qui és vol aprofitar de la creació de capital humà per l’acumulació del seu capital privat.

Per tant el coneixement ens dona eines per combatre la injustícia i per assenyalar amb el dit i castigar si convé aquells que volen aprofitar-se de nosaltres.


Amb un sistema just (encara per construir) democràtic i amb un coneixement elevat de la població (promocionat pel propi sistema, també està encara per construir) només queda que la gent participi. Per tant que es demani a la gent la seva participació en la decisió de les polítiques que es duran a terme.

La gent participa si veu que allò que opina realment es escoltat i valorat. Per tant, la gent reclama democràcia participativa. Reclama tenir veu, reclama ser escoltat. Cap poder cumulat en una figura per molt escollida que hagi pogut ser, pot ser realment demòcrata si no es capaç de saber escoltar que diu la comunitat universitària en cada moment i com decideix aquesta afrontar els reptes que el present li prepara.

Això és important per diferents motius. Primer per correspondència de qui està exercint a l’administració de respondre al voler real de la comunitat i després, perquè serveix de control de corrupció i de control antipressió perquè cap persona pugui cedir davant la pressió d’entitats externes a la universitat amb objectius privats i no de comunitat.

Per tant, demanem que s’informi realment sobre que escollim perquè la decisió sigui més democràtica, i obrim l’espai de debat per criticar-ho i per proposar canvis. I no oblidem que hem de demanar sempre la participació de tothom i tenir-la en compte realment, sinó, mai es tindrà la legitimitat de cap comunitat, per molt escollit que hagis pogut estar en un moment donat.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La violència de gènere

SOLIDARITAT MARINA

demagògia vers valentia